Skip to main content
Home

Main menu NL

  • Home
  • Organisatie
  • Adviezen
  • IBB's
  • Wetgeving
  • Kalender
  • FAQ
  • Contact
Home

Main menu NL

  • Home
  • Organisatie
  • Adviezen
  • IBB's
  • Wetgeving
  • Kalender
  • FAQ
  • Contact
  • nl
  • fr

Secondary menu NL

  • Nieuws
  • Nieuwsbrief

You are here

  • Home
  • Koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen

Koninklijk besluit van 19 december 2003 betreffende de boekhoudkundige verplichtingen en de openbaarmaking van de jaarrekening van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen

Meertalige weergave

Deel I. Regels betreffende de boekhouding en de jaarrekening van de VZW's, de stichtingen en de IVZW's bedoeld in de art. 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de VZW's, de IVZW's en de stichtingen

Boek I. Aanpassingen aan de verplichtingen die voor de VZW's, de stichtingen en de IVZW's bedoeld in de art. 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 v.d. wet van 27 juni 1921, voortvloeien uit de bep. v.d. wet van 17 juli 1975 m.b.t. de boekhouding van ondernemingen

Titel I. Aanpassingen aan de verplichtingen betreffende het voeren van een volledige boekhouding

Hoofdstuk I. De bepalingen van de wet van 17 juli 1975 m.b.t. de boekhouding van de ondernemingen, van toepassing op de boekhouding van de VZW's, de stichtingen en de IVZW's bedoeld in de artikelen 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921
Artikel 1

1 De artikelen 2, 3, eerste lid, eerste zin en tweede lid, artikel 4, eerste en tweede lid, derde lid, eerste zin en vierde tot zesde lid, alsmede de artikelen 6, 7, 8, 9, § 1 en § 2, behalve het laatste lid en 10, § 1 van de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding van de ondernemingen zijn, mits de aanpassingen waarin onderhavige titel voorziet, van toepassing op de verenigingen en stichtingen voor het voeren van hun boekhouding.

  • 1Opgeheven door het Koninklijk besluit van 21 oktober 2018 tot uitvoering van de artikelen III.82 tot en met III.95 van het wetboek van Economisch recht.
Hoofdstuk II. Specifieke bepalingen voor de boeking van schenkingen en legaten in natura
Artikel 2

§ 1. De goederen die aan de vereniging of stichting werden geschonken of nagelaten en die ze voor haar activiteit bestemt, worden geboekt op het ogenblik van hun verkrijging. De goederen die kosteloos ter beschikking worden gesteld van de vereniging of stichting worden enkel geboekt indien de vereniging of stichting ze tegen betaling mag uitbaten.

§ 2. De andere goederen die aan de vereniging of stichting worden geschonken of nagelaten, alsook de diensten die vrijwillig voor deze laatste worden gepresteerd, worden enkel geboekt als ze bestemd zijn om te worden gerealiseerd. Ze worden geregistreerd op het ogenblik van het opmaken van de inventaris of op het ogenblik van hun realisatie indien deze aan de inventaris voorafgaat.

Hoofdstuk III. De minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel
Artikel 3

1 Het rekeningenstelsel bedoeld in artikel 4, vijfde lid van de wet van 17 juli 1975 moet, voor de toepassing door de verenigingen en stichtingen, qua inhoud, voorstelling en nummering in overeenstemming zijn met de minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel in bijlage bij onderhavig besluit.

  • 1Opgeheven door het Koninklijk besluit van 21 oktober 2018 tot uitvoering van de artikelen III.82 tot en met III.95 van het wetboek van Economisch recht.
Artikel 4

1 De naam van de rekeningen waarin de minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel voorziet, kan worden aangepast aan de kenmerken van het bedrijf, van het vermogen en van de opbrengsten en kosten van de vereniging of stichting.

De rekeningen van de minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel die voor een vereniging of stichting niet dienstig zijn, moeten niet in haar rekeningenstelsel worden vermeld.

  • 1Opgeheven door het Koninklijk besluit van 21 oktober 2018 tot uitvoering van de artikelen III.82 tot en met III.95 van het wetboek van Economisch recht.
Hoofdstuk IV. Het houden en het bewaren van de boeken
Artikel 5

1 De boeken en dagboeken worden gehouden en bewaard overeenkomstig het koninklijk besluit van 12 september 1983 tot uitvoering van de wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van de ondernemingen.

  • 1Opgeheven door het Koninklijk besluit van 21 oktober 2018 tot uitvoering van de artikelen III.82 tot en met III.95 van het wetboek van Economisch recht.

Titel II. Aanpassingen aan de verplichtingen betreffende de maatstaven voor de waardering van de inventaris

Artikel 6

Hoofdstuk II van Titel I van Boek II van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen is van toepassing op verenigingen en stichtingen, met uitzondering van de artikelen 39, 76, paragrafen 3 tot 8 van artikel 78 en artikel 81, mits de aanpassingen en onder de voorwaarden waarin onderhavige titel voorziet.

Artikel 6bis

De verrichtingen als bedoeld in artikel 58 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen worden door de betrokken rechtspersonen geboekt overeenkomstig, naargelang het geval, de artikelen 78, § 1 en § 2, 79, 80 of 80bis van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

De paragrafen 2 en 3 van artikel 37 van het huidig koninklijk besluit zijn van overeenkomstige toepassing.

Artikel 7

Voor toepassing op verenigingen en stichtingen worden volgende bepalingen van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen als volgt gewijzigd:

  1. Artikel 31 wordt aangevuld met een lid dat als volgt luidt:
    (...)
  2. In artikel 57, § 3, 1° wordt het woord “reserve” vervangen door de woorden “bestemd fonds”. Artikel 57, § 3, 2° wordt weggelaten.
  3. In artikel 58 worden de woorden “de rentabiliteit” vervangen door de woorden “de activiteit”.
  4. Artikel 61, § 1, eerste lid wordt vervangen door volgende tekst:
    (...)
  5. Artikel 64, § 1, eerste lid wordt vervangen door volgende tekst:
    (...)
  6. Artikel 64 wordt aangevuld met een § 3 die als volgt luidt:
    (...)
  7. Artikel 67 wordt aangevuld met een § 3, als volgt geformuleerd:
    (...)
  8. In artikel 69 wordt het woord “ontvangen” tussen de woorden “bestemde” en “gebouwen” geplaatst.

Titel III. Specifieke regels betreffende de waardering van schenkingen en legaten in natura

Artikel 8

§ 1. De vereniging of stichting waardeert de goederen die haar worden geschonken of nagelaten en die ze voor haar activiteit bestemt en de goederen die kosteloos te harer beschikking worden gesteld en die ze tegen betaling mag uitbaten, tegen hun marktwaarde of, bij ontstentenis, tegen hun gebruikswaarde.

§ 2. De vereniging of stichting waardeert de overige goederen die haar worden geschonken of nagelaten alsmede de diensten die vrijwillig ten bate van de vereniging of stichting worden gepresteerd en die bestemd zijn om te worden gerealiseerd, tegen hun waarschijnlijke realisatiewaarde op het ogenblik van het opmaken van de inventaris of tegen hun realisatiewaarde indien de realisatie plaatsvindt vóór het opmaken van de inventaris.

Titel IV. Aanpassingen aan de verplichtingen betreffende de vorm en de inhoud van de jaarrekening

Hoofdstuk I. Algemene beginselen
Artikel 9

De hoofdstukken I, III en IV van Titel I van Boek II van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen zijn van toepassing op de verenigingen en stichtingen, met uitzondering van artikel 87 en mits de aanpassingen waarin ... onderhavige titel voorzien.

Artikel 10 

Voor de toepassing ervan op verenigingen en stichtingen, wordt artikel 82, §§ 1 en 2 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door de volgende bepaling:

(...)

Artikel 11

Voor toepassing op de verenigingen en stichtingen, wordt artikel 83, derde lid van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen vervangen door volgende bepaling:

(...)

Hoofdstuk II. Volledige jaarrekening
Afdeling I. Schema van de balans
Artikel 12

Voor toepassing door de verenigingen en stichtingen wordt het schema van de balans, bepaald in artikel 88 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door volgend schema:

(...)

Afdeling II. Schema van de resultatenrekening
Artikel 13

Voor toepassing door de verenigingen en stichtingen wordt het schema van de resultatenrekening, bepaald in artikel 89 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door volgend schema:

(...)

Afdeling IIbis. ...
Artikel 14

...

Afdeling III. Inhoud van de toelichting
Artikel 15

Voor toepassing door de verenigingen en stichtingen wordt artikel 91 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen als volgt aangepast:

(...)

Hoofdstuk III. Jaarrekening in verkorte vorm
Afdeling I. Schema van de balans
Artikel 16

Voor toepassing door de verenigingen en stichtingen wordt het schema van de balans, bepaald in artikel 92 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door volgend schema:

(...)

Afdeling II. Schema van de resultatenrekening ...
Artikel 17

Voor toepassing door de verenigingen en stichtingen wordt het schema van de resultatenrekening, bepaald in artikel 93 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, vervangen door volgend schema:

(...)

Afdeling III. Inhoud van de toelichting
Artikel 18

Voor toepassing door de verenigingen en stichtingen, wordt artikel 94 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen als volgt aangepast:

(...)

Hoofdstuk IV. Inhoud van bepaalde rubrieken
Afdeling I. Inhoud van bepaalde rubrieken van de balans
Artikel 19

§ 1. Voor toepassing door de verenigingen en stichtingen, wordt artikel 95, § 1, van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen als volgt aangepast:

(...)

Afdeling II. Inhoud van bepaalde rubrieken van de resultatenrekening
Artikel 20

Voor toepassing door de verenigingen en stichtingen, wordt artikel 96 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen als volgt aangepast:

(...)

Boek II. Diverse bepalingen

Artikel 21

Elke vereniging of stichting die niet langer voldoet aan de criteria van de artikelen 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921 en die besluit om haar boekhouding te voeren volgens het model van de vereenvoudigde boekhouding, vastgelegd in uitvoering van de artikelen 17, § 2, 37, § 2 of 53, § 2 van de wet van 27 juni 1921, moet deze beslissing melden en verantwoorden in de toelichting bij haar jaarrekening en aanvullen met de belangrijkste gevolgen van deze wijziging voor de vereniging of stichting. Vanaf dat moment voert ze haar boekhouding met de exclusieve toepassing van de bepalingen die werden vastgelegd in uitvoering van de artikelen 17, § 2, 37, § 2 of 53, § 2 van de wet van 27 juni 1921.

Artikel 22

Elke vereniging of stichting die haar boekhouding voerde in overeenstemming met het model van de vereenvoudigde boekhouding en die de verplichtingen moet naleven die gelden voor de verenigingen en stichtingen bedoeld in de artikelen 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921, moet de wijziging van toepasselijke regels vermelden in de toelichting bij haar jaarrekening en de belangrijkste gevolgen van deze wijziging voor de vereniging of stichting vermelden. Vanaf dat moment voert ze haar boekhouding en stelt ze haar jaarrekening op met de exclusieve toepassing van de bepalingen van onderhavig besluit.

Deel II. ...

Artikel 23

...

Deel III. Regels betreffende de openbaarmaking van de jaarrekening

Hoofdstuk I. Opmaak van de jaarrekening waarvan de openbaarmaking door de wet is voorgeschreven

Artikel 24

De jaarrekening die krachtens de wet van 27 juni 1921 betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen via neerlegging bij de Nationale Bank van België moet worden openbaar gemaakt, wordt opgesteld overeenkomstig de bepalingen van deel I, boek I, van dit besluit.

In de jaarrekening worden de bedragen uitgedrukt in euro, zonder decimalen.

De bedragen in de jaarrekening bedoeld in artikel 27, 1° mogen evenwel worden uitgedrukt in euro, hetzij zonder decimalen, hetzij met twee decimalen, met het oog op hun neerlegging in de vorm van een gestructureerd databestand overeenkomstig artikel 28, § 1.

Hoofdstuk II. Openbaarmaking van de jaarrekening

Artikel 25

De Nationale Bank van België ontvangt de neerlegging van de jaarrekening en de stukken die tegelijk hiermee bij haar moeten worden neergelegd in toepassing van de artikelen 17, § 6, 37, § 6 en 53, § 8 van voornoemde wet van 27 juni 1921 of in toepassing van andere wettelijke of reglementaire bepalingen die ernaar verwijzen.

Het document dat gevormd wordt door de jaarrekening en de stukken die tegelijk hiermee moeten worden neergelegd, moet in éénzelfde taal worden opgemaakt.

Artikel 26

§ 1. De neergelegde jaarrekening vermeldt:

  1. de naam van de vereniging of stichting zoals die in de statuten voorkomt;
  2. de rechtsvorm. In voorkomend geval wordt na de rechtsvorm “in vereffening” vermeld;
  3. het nauwkeurige adres van de zetel van de vereniging of van de stichting (straat, nummer, eventueel busnummer, postcode, gemeente);
  4. het ondernemingsnummer dat de Kruispuntbank van Ondernemingen aan de vereniging of aan de stichting heeft toegekend;
  5. de begin- en afsluitingsdatum van het boekjaar waarop de jaarrekening betrekking heeft.

§ 2. De verenigingen en de stichtingen die hun jaarrekening moeten opmaken overeenkomstig de schema's vastgelegd in deel I, boek I, titel IV, hoofdstukken II en III van dit besluit, volgen voor de neerlegging van hun jaarrekening en van de tegelijk hiermee neer te leggen stukken, een model van jaarrekening dat door de Nationale Bank van België wordt opgesteld en dat op haar website ter beschikking wordt gesteld. Dit model van jaarrekening wordt door de Nationale Bank van België aangepast aan de geldende wettelijke en reglementaire bepalingen, na advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen. Het bestaan van een nieuwe versie wordt in het Belgisch Staatsblad meegedeeld.

Het “Volledig model van jaarrekening voor verenigingen” wordt gevolgd door de verenigingen en stichtingen bedoeld in het eerste lid, met uitzondering van die welke gebruik maken van de mogelijkheid geboden in artikel 82, § 2 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen, zoals aangepast door artikel 10 van dit besluit, om het “Verkort model van jaarrekening voor verenigingen” te volgen.

De vermeldingen bedoeld in § 1, eerste lid worden opgenomen in de sectie 1.1 van het model van jaarrekening.

Niet-dienstige secties van het model van jaarrekening worden niet neergelegd; het nummer van die niet-dienstige secties wordt vermeld in sectie 1.1.

§ 3. De verenigingen en stichtingen die hun jaarrekening niet moeten opmaken overeenkomstig de schema's vastgelegd in deel I, boek I, titel IV, hoofdstukken II en III, van dit besluit, laten hun jaarrekening en de tegelijk hiermee neer te leggen stukken voorafgaan door het “Specifiek voorblad voor jaarrekeningen van verenigingen opgesteld volgens een afwijkend schema”, opgesteld door de Nationale Bank van België en op haar website ter beschikking gesteld.

Artikel 27

De jaarrekening van de verenigingen en stichtingen wordt naar keuze van de neerlegger neergelegd langs elektronische weg dan wel op papier:

  1. de neerlegging langs elektronische weg van een jaarrekening opgesteld, zonder afwijkingen, volgens een van de schema's bepaald in deel I, boek I, titel IV, hoofdstukken II en III van dit besluit en de tegelijk ermee neer te leggen stukken, gebeurt overeenkomstig de bepalingen van artikel 28, § 1;
  2. de neerlegging langs elektronische weg van een andere jaarrekening dan bedoeld onder 1° en de tegelijk ermee neer te leggen stukken, gebeurt overeenkomstig de bepalingen van artikel 28, § 2;
  3. de neerlegging op papier van een jaarrekening en de tegelijk ermee neer te leggen stukken, gebeurt overeenkomstig artikel 29. 

Artikel 28

§ 1. De jaarrekening en de tegelijk ermee neer te leggen stukken, bedoeld in artikel 27, 1°, worden, wanneer ze langs elektronische weg worden neergelegd, opgemaakt in de vorm van een gestructureerd databestand dat voldoet:

  • aan de rekenkundige en logische controles bedoeld in artikel 34, en
  • aan alle technische voorwaarden vastgesteld door de Nationale Bank van België en opgenomen in het “Protocol voor de neerlegging langs elektronische weg van jaarrekeningen in de vorm van een gestructureerd databestand”. Dit technisch Protocol wordt door de Nationale Bank van België ter beschikking gesteld op haar website en wordt door haar meegedeeld aan eenieder die er schriftelijk om vraagt.

§ 2. De jaarrekening en de tegelijk ermee neer te leggen stukken, bedoeld in artikel 27, 2°, worden, wanneer ze langs elektronische weg worden neergelegd, opgemaakt in de vorm van een bestand in het “Portable Document Format” (PDF)-formaat dat voldoet aan alle technische voorwaarden vastgesteld door de Nationale Bank van België en opgenomen in het “Protocol voor de neerlegging langs elektronische weg van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen in de vorm van een PDF-bestand”. Dit technisch Protocol wordt door de Nationale Bank van België ter beschikking gesteld op haar website en wordt door haar meegedeeld aan eenieder die er schriftelijk om vraagt.

De afdruk met zwarte inkt op wit A4-papier van het aangeboden bestand in PDF-formaat moet bovendien aan de volgende vormvoorwaarden voldoen:

  1. rondom elk blad een strook van ten minste 1 centimeter openlaten en bovenaan het eerste blad een horizontale strook van ten minste 2 centimeter openlaten;
  2. bovenaan elk blad het ondernemingsnummer vermelden dat de Kruispuntbank van Ondernemingen aan de vereniging of stichting heeft toegekend;
  3. geen handgeschreven gegevens bevatten;
  4. een duidelijke leesbaarheid van de gegevens garanderen door een voldoende grootte van de gebruikte karakters en voldoende contrast tussen de gegevens en de achtergrond;
  5. in het geval van een jaarrekening van een vereniging of stichting bedoeld in artikel 26, § 2, dezelfde voorstelling hebben als die van het model van jaarrekening opgesteld door de Nationale Bank van België.

§ 3. De neerlegging van een jaarrekening langs elektronische weg gebeurt door de upload van een informaticabestand via de speciaal hiertoe voorziene toepassing op de website van de Nationale Bank van België. De toegang tot deze toepassing is enkel mogelijk door middel van een door de Nationale Bank van België erkend digitaal certificaat.

Elk document bedoeld in artikel 25 maakt het voorwerp uit van eenzelfde afzonderlijk geüpload informaticabestand. De neerlegging ervan langs elektronische weg moet bovendien voldoen aan alle technische voorwaarden vastgesteld door de Nationale Bank van België en opgenomen in het “Algemeen Protocol voor de neerlegging langs elektronische weg van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen”. Dit technisch Protocol wordt door de Nationale Bank van België ter beschikking gesteld op haar website en wordt door haar meegedeeld aan eenieder die er schriftelijk om vraagt.

Artikel 29

De jaarrekening en de tegelijk ermee neer te leggen stukken moeten, wanneer zij op papier worden neergelegd, voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. alleen met zwarte inkt gedrukt zijn op de voorzijde van witte of ivoorkleurige bladen van A4-formaat en van goede kwaliteit;
  2. rondom elk blad een strook van ten minste 1 centimeter openlaten en bovenaan het eerste blad een horizontale strook van ten minste 2 centimeter openlaten;
  3. bovenaan elk blad het ondernemingsnummer vermelden dat de Kruispuntbank van Ondernemingen aan de vereniging of stichting heeft toegekend;
  4. geen handgeschreven gegevens bevatten;
  5. een duidelijke leesbaarheid van de gegevens garanderen door een voldoende grootte van de gebruikte karakters en voldoende contrast tussen de gegevens en de achtergrond;
  6. op het eerste blad eigenhandig ondertekend zijn door een of meerdere personen die bevoegd zijn om de vereniging of de stichting tegenover derden te vertegenwoordigen, waarbij de naam en de hoedanigheid van de ondertekenaars worden vermeld;
  7. in het geval van een jaarrekening van een vereniging of stichting bedoeld in artikel 26, § 2, dezelfde voorstelling hebben als die van het model van jaarrekening opgesteld door de Nationale Bank van België.

De neerlegging op papier gebeurt door verzending naar de Nationale Bank van België of door afgifte aan haar loketten. Bij toezending met de post wordt op de omslag vermeld: “Nationale Bank van België – Neerlegging van jaarrekeningen”.

Artikel 30

§ 1. De kosten voor de neerlegging van de in artikel 25 bedoelde documenten omvatten de openbaarmakingskosten bedoeld in § 2 en alle bijdragen, belastingen of kosten die krachtens andere wettelijke of reglementaire bepalingen tegelijk met voornoemde kosten moeten worden betaald.

§ 2. De kosten voor de openbaarmaking van de in artikel 25 bedoelde documenten, worden vastgesteld, exclusief de belasting over de toegevoegde waarde, op:

  • 55 EUR wanneer de documenten langs elektronische weg worden neergelegd in de vorm van een gestructureerd databestand overeenkomstig artikel 28, § 1;
  • 100 EUR wanneer de documenten langs elektronische weg worden neergelegd in de vorm van een PDF-bestand overeenkomstig artikel 28, § 2;
  • 105 EUR wanneer de documenten op papier worden neergelegd overeenkomstig artikel 29.

De kosten voor de openbaarmaking van een in artikel 33 bedoelde verbetering worden vastgesteld op 55 EUR, exclusief de belasting over de toegevoegde waarde.

De in deze paragraaf bedoelde openbaarmakingskosten worden jaarlijks, op 1 januari, aangepast aan de evolutie van het indexcijfer van de consumptieprijzen volgens de volgende formule: het nieuwe bedrag is gelijk aan het basisbedrag bepaald in deze paragraaf vermenigvuldigd met het nieuwe indexcijfer, met name het indexcijfer van de maand oktober van het jaar voordien, en gedeeld door het aanvangsindexcijfer, met name het indexcijfer van de maand april 2007. Het verkregen resultaat wordt afgerond op het hogere veelvoud van 10 eurocent. De aangepaste bedragen worden uiterlijk op 15 december van elk jaar in het Belgisch Staatsblad bekendgemaakt.

§ 3. De neerleggingskosten bedoeld in § 1 worden betaald:

  1. hetzij door een girale betaling uitgevoerd volgens de voorwaarden en de technische modaliteiten die de Nationale Bank van België bepaalt en die op haar website ter beschikking worden gesteld;
  2. hetzij in contanten, ingeval de in artikel 25 bedoelde documenten aan de loketten van de Nationale Bank van België worden aangeboden.

Artikel 31

De Nationale Bank van België registreert de datum van ontvangst van de in artikel 25 bedoelde documenten.

De neerlegging van deze documenten wordt slechts door de Nationale Bank van België aanvaard als de bepalingen van de artikelen 24, tweede lid, 25, tweede lid en 26 tot 29 in acht werden genomen en als de neerleggingskosten bedoeld in artikel 30, § 1, overeenkomstig de bepalingen van artikel 30, § 2 en 3 betaald zijn.

Het feit dat de neerlegging van een voormeld document niet aanvaard werd door de Nationale Bank van België en de redenen die tot deze beslissing hebben geleid, worden binnen acht werkdagen na de datum van ontvangst van het betrokken document meegedeeld als volgt:

  • wanneer het betrokken document langs elektronische weg werd aangeboden, kan de persoon die het niet-aanvaarde document heeft geüpload deze kennisgeving raadplegen in de toepassing bedoeld in artikel 28, § 3, eerste lid, gedurende maximum een maand na die upload;
  • wanneer het betrokken document op papier werd aangeboden, wordt deze kennisgeving met gewone post verzonden naar de vereniging of stichting op wie het niet-aanvaarde document betrekking heeft, op het adres dat voor haar is opgenomen in het rechtspersonenregister, onderdeel van de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Artikel 32

Wanneer de neerlegging van een in artikel 25 bedoeld document wordt aanvaard, neemt de Nationale Bank van België deze neerlegging op in het elektronisch register van aanvaarde jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen.

Binnen elf werkdagen die volgen op de datum van de aanvaarding van de neerlegging, stuurt de Nationale Bank van België de mededeling van deze neerlegging:

  • door toedoen van de Kruispuntbank van Ondernemingen, naar de griffie van de rechtbank van koophandel waar het dossier bedoeld in, naargelang het geval, de artikelen 26octies, § 1, 26novies, § 1, 31, § 1 en 51, § 1, van voormelde wet van 27 juni 1921 wordt gehouden;
  • naar de vereniging of stichting op wie het document betrekking heeft.

Artikel 33

De verbetering van een vergissing in een in artikel 25 bedoeld document, waarvan de neerlegging eerder door de Nationale Bank van België werd aanvaard, gebeurt door neerlegging, volgens de voorwaarden bepaald door artikel 27:

  • van de volledige, behoorlijk verbeterde jaarrekening, wanneer de verbetering wordt neergelegd in de vorm van een gestructureerd databestand overeenkomstig artikel 28, § 1;
  • van de behoorlijk verbeterde bladen van de betrokken jaarrekening, voorafgegaan door, naargelang het geval, de in artikel 26, § 2, derde lid bedoelde sectie 1.1 van het model van jaarrekening dan wel het in artikel 26, § 3 bedoelde “Specifiek voorblad voor jaarrekeningen van verenigingen opgesteld volgens een afwijkend schema”, wanneer de verbetering wordt neergelegd in de vorm van een PDF-bestand overeenkomstig artikel 28, § 2, of op papier overeenkomstig artikel 29.

De vermelding “verbetering” wordt, naargelang het geval, opgenomen:

  • in het gestructureerd databestand bedoeld in artikel 28, § 1;
  • bovenaan, naargelang het geval, de sectie 1.1 dan wel het “Specifiek voorblad voor jaarrekeningen van verenigingen opgesteld volgens een afwijkend schema” van het PDF-bestand bedoeld in artikel 28, § 2;
  • op het eerste blad van de jaarrekening neergelegd op papier overeenkomstig artikel 29.

De artikelen 31 en 32 zijn van toepassing op de hierboven bedoelde verbeterde neerlegging.

Artikel 34

De Nationale Bank van België onderwerpt de neergelegde jaarrekening, opgesteld volgens de schema's bepaald in deel I, boek I, titel IV, hoofdstukken II en III, van dit besluit, aan rekenkundige en logische controles, met uitzondering van het document neergelegd ter verbetering van deze jaarrekening overeenkomstig artikel 33 en van de jaarrekening betreffende boekjaren die voorafgaan aan het laatste boekjaar waarvoor een jaarrekening werd neergelegd.

Deze rekenkundige en logische controles beogen de samenhang na te gaan van de bedragen betreffende het recentste boekjaar, voor de rubrieken die voorzien zijn van een code. Zij worden opgenomen in een lijst opgesteld door de Nationale Bank van België na advies van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen. Deze lijst wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

De Nationale Bank van België zendt aan de vereniging of stichting op wie de jaarrekening betrekking heeft en, in voorkomend geval, aan haar commissaris, de lijst van de fouten die zij zou hebben vastgesteld, binnen vier maanden volgend op de datum van aanvaarding van de neerlegging van de jaarrekening, wanneer deze jaarrekening binnen de wettelijke termijnen werd neergelegd.

Artikel 35

§ 1. De Nationale Bank van België stelt op haar website een afschrift beschikbaar, in de vorm van een bestand in het “Portable Document Format” (PDF)-formaat, van alle in artikel 25 bedoelde documenten die bij haar werden neergelegd tijdens het lopende en de vijf vorige kalenderjaren, volgens de voorwaarden die zij bepaalt en die op haar website worden bekendgemaakt.

§ 2. De Nationale Bank van België bezorgt op aanvraag een afschrift van alle in artikel 25 bedoelde documenten die bij haar werden neergelegd.

Wanneer de aanvraag betrekking heeft op alle neergelegde documenten, worden de afschriften bezorgd op cd-roms. Voor een jaarabonnement op voormelde cd-roms is het bedrag van 1500 euro, exclusief eventuele inningskosten en de belasting over de toegevoegde waarde, aan de Nationale Bank van België verschuldigd. Dit abonnement omvat de levering van de cd-roms waarop de gezamenlijke documenten zijn gereproduceerd die bij de Nationale Bank van België zijn neergelegd gedurende het kalenderjaar waarvoor het abonnement is genomen.

Wanneer de aanvraag betrekking heeft op een of meer documenten betreffende individueel aangeduide verenigingen of stichtingen, dan worden de afschriften bezorgd, naar keuze van de aanvrager:

  1. ofwel op papier, afgedrukt op basis van de voormelde cd-roms. Per gedrukt blad is het bedrag van 0,25 euro, exclusief port, eventuele inningskosten en de belasting over de toegevoegde waarde, aan de Nationale Bank van België verschuldigd;
  2. ofwel op een aan een elektronisch postbericht gehecht bestand in PDF-formaat. Per bestand is het bedrag van 5 euro, exclusief eventuele inningskosten en de belasting over de toegevoegde waarde, aan de Nationale Bank van België verschuldigd.

§ 3. Alleen de afschriften afgeleverd door de Nationale Bank van België gelden als bewijs van de neergelegde documenten.

§ 4. De Nationale Bank van België bezorgt aan de griffies van de rechtbanken van koophandel, onverwijld en kosteloos, een kopie van de in § 2, tweede lid bedoelde cd-roms.

De griffiers van de rechtbanken van koophandel zijn ervan vrijgesteld:

  • een kopie van de documenten bedoeld in, naargelang het geval, artikel 26novies, § 1, tweede lid, 5°, artikel 31, § 3, vierde streepje en 51, § 2, vijfde streepje van voormelde wet van 27 juni 1921, zoals opgenomen op de cd-rom bedoeld in § 2, tweede lid toe te voegen aan het dossier gehouden op naam van de betrokken vereniging of stichting;
  • aan de betrokken vereniging of stichting een bewijs van ontvangst van voormelde documenten af te leveren.

§ 5. Bij neerlegging langs elektronische weg van een gestructureerd databestand overeenkomstig artikel 28, § 1 wordt dit op het afgeleverde afschrift vermeld.

Bedragen van een jaarrekening die overeenkomstig artikel 24, derde lid in euro met twee decimalen wordt uitgedrukt, worden op de door de Nationale Bank van België afgeleverde afschriften afgerond in euro zonder decimalen.

Secties van het door de Nationale Bank van België opgestelde model van jaarrekening die zonder voorwerp zijn, worden niet opgenomen in de door de Nationale Bank van België verstrekte afschriften wanneer de betrokken jaarrekening overeenkomstig artikel 28, § 1, werd neergelegd.

Deel IV. Diverse en overgangsbepalingen

Afdeling I. Wijziging van het koninklijk besluit van 16 juni 1994 tot vaststelling van de bijdrage van de ondernemingen in de werkingskosten van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen

Artikel 36

De tekst van artikel 2 van het koninklijk besluit van 16 juni 1994 tot vaststelling van de bijdrage van de ondernemingen in de werkingskosten van de Commissie voor Boekhoudkundige Normen wordt vervangen als volgt:
(...)

Afdeling II. Bepalingen betreffende de openingsbalans van het eerste boekjaar waarop de bepalingen van het besluit van toepassing zijn

Artikel 37

§ 1. Elke vereniging of stichting die bestaat op het ogenblik waarop onderhavig besluit van kracht wordt, past de hierna vastgestelde regels toe om omzichtig, oprecht en te goeder trouw de nodige opnemingen, verificaties, onderzoekingen en waarderingen te verrichten die nodig zijn om de openingsbalans van het boekjaar op te stellen op de eerste dag van het eerste boekjaar waarvoor de bepalingen van onderhavig besluit gelden.

Dit artikel is op analoge wijze van toepassing op alle verenigingen en stichtingen die, aan het begin van het boekjaar over een vermogen beschikkend, ertoe gehouden zijn, in toepassing van artikel 17, § 3 respectievelijk artikel 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921, of die beslissen, in toepassing van artikel 15 van het koninklijk besluit van 26 juni 2003 betreffende de vereenvoudigde boekhouding van bepaalde verenigingen zonder winstoogmerk, internationale verenigingen zonder winstoogmerk en stichtingen, om voor de eerste maal de bepalingen van dit besluit toe te passen.

§ 2. Als de vereniging of stichting, naar de mening van haar raad van bestuur, die wordt vermeld in de toelichting bij de jaarrekening, al een boekhouding voert die ten minste overeenstemt met deze die onderhavig besluit vereist, stemt de openingsbalans van het eerste boekjaar waarvoor de bepalingen van onderhavig besluit gelden, overeen met de afsluitingsbalans van het vorige boekjaar.

Indien een vereniging of stichting waarderingsregels toepast die niet overeenstemmen met de regels die onderhavig besluit oplegt, moet ze deze regels aanpassen.

De vermelding van deze aanpassing in de toelichting wordt vervolledigd met een inschatting van de gevolgen ervan.

§ 3. Als de vereniging of stichting, naar de mening van haar raad van bestuur, geen boekhouding voert die ten minste overeenstemt met deze die onderhavig besluit vereist, worden de bestanddelen van de activa voor de redactie van de openingsbalans van het eerste boekjaar waarvoor de bepalingen van onderhavig besluit gelden, gewaardeerd tegen de marktwaarde of, bij ontstentenis van werkelijke waarde, tegen de gebruikswaarde die ze op dat ogenblik hebben.

Bij ontstentenis van betrouwbare marktwaarde of gebruikswaarde, worden de activa in de toelichting bij de jaarrekening opgenomen, aangevuld met de vermelding dat er geen betrouwbare marktwaarde of gebruikswaarde aan kan worden gekoppeld.

Afdeling III. Inwerkingtreding

Artikel 38

Onderhavig besluit treedt in werking op dezelfde dag als de bepalingen van de wet waarvan het de uitvoering verzekert.

Afdeling IV. Uitvoering

Artikel 39

Onze Minister van Justitie is belast met de uitvoering van dit besluit.

Bijlage Minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel

1

  • 1Opgeheven door het Koninklijk besluit van 21 oktober 2018 tot uitvoering van de artikelen III.82 tot en met III.95 van het wetboek van Economisch recht.

Afdeling I Rekeningenstelsel

1

 

 

 

 

 

 

Overeenstemmende post uit het volledige schema van de jaarrekening

 

 

 

 

 

Activa

Passiva

1.

Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar

   

 

10.

Fondsen van de vereniging1

 

I

 

 

100

Beginvermogen

   

 

 

101

Permanente financiering

   

 

 

 

1011

Permanente financiering ontvangen in contanten

   

 

 

 

1012

Permanente financiering ontvangen in natura

   

 

11.

 

 

 

 

II

 

12.

Herwaarderingsmeerwaarden

 

III

 

 

120

Herwaarderingsmeerwaarden op immateriële vaste activa2

   

 

 

121

Herwaarderingsmeerwaarden op materiële vaste activa2

   

 

 

122

Herwaarderingsmeerwaarden op financiële vaste activa2

   

 

 

124

Terugneming van waardeverminderingen op geldbeleggingen3

   

 

13.

Bestemde fondsen

 

IV

 

 

130

Fondsen bestemd voor investeringen

   

 

 

131

Fondsen bestemd voor sociaal passief

   

 

 

132

Andere bestemde fondsen

   

 

14.

Overgedragen resultaat (+)(-)

 

V

 

15.

Kapitaalsubsidies

 

VI

 

 

151

Kapitaalsubsidies ontvangen in contanten

   

 

 

152

Kapitaalsubsidies ontvangen in natura

   

 

16.

Voorzieningen

 

VII

 

 

160

Voorzieningen voor pensioenen en soortgelijke verplichtingen

 

VII.A.1

 

 

161

Voorzieningen voor belastingen

 

VII.A.2

 

 

162

Voorzieningen voor grote herstellingswerken en grote onderhoudswerken

 

VII.A.3

 

 

163-165

Voorzieningen voor andere risico's en kosten4

 

VII.A.4

 

 

168

Voorzieningen voor schenkingen en legaten met terugnemingsrecht

 

VII.B

 

17.

Schulden op meer dan een jaar

 

VIII

 

 

170

Achtergestelde leningen

 

VIII.A.1

 

 

171

Niet achtergestelde obligatieleningen

 

VIII.A.2

 

 

172

Leasingschulden en soortgelijke

 

VIII.A.3

 

 

173

Kredietinstellingen

 

VIII.A.4

 

 

 

1730

Schulden op rekening

   

 

 

 

1731

Promessen

   

 

 

 

1732

Acceptkredieten

   

 

 

174

Overige leningen

 

VIII.A.5

 

 

175

Handelsschulden

 

VIII.B

 

 

 

1750

Leveranciers

 

VIII.B.1

 

 

 

1751

Te betalen wissels

 

VIII.B.2

 

 

176

Ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen

 

VIII.C

 

 

179

Overige schulden

 

VIII.D

 

 

 

1790

Rentedragend

 

VIII.D.1

 

 

 

1791

Niet-rentedragend of gekoppeld aan een abnormaal lage rente

 

VIII.D.2

 

 

 

1792

Borgtochten ontvangen in contanten

 

VIII.D.3

2.

Oprichtingskosten, vaste activa en vorderingen op meer dan 1 jaar

   

 

20.

Oprichtingskosten5

I

 

 

 

200

Kosten van oprichting

   

 

 

201

Kosten bij uitgifte van leningen [...]

   

 

 

202

Overige oprichtingskosten

   

 

 

204

Herstructureringskosten

   

 

21.

Immateriële vaste activa6

II

 

 

 

210

Kosten van onderzoek en ontwikkeling

   

 

 

211

Concessies, octrooien, licenties, knowhow, merken en soortgelijke rechten

   

 

 

212

Goodwill

   

 

 

213

Vooruitbetalingen

   

 

22.

Terreinen en gebouwen6

III.A

 

 

 

220

Terreinen

   

 

 

 

2201

Terreinen die volle eigendom zijn van de vereniging

III.A. 1

 

 

 

 

2202

Overige terreinen

III.A.2

 

 

 

221

Gebouwen

 

   

 

 

 

2211

Gebouwen die volle eigendom zijn van de vereniging

III.A.1

 

 

 

 

2212

Overige gebouwen

III.A.2

 

 

 

222

Bebouwde terreinen7

   

 

 

 

2221

Bebouwde terreinen die volle eigendom zijn van de vereniging

III.A.1

 

 

 

 

2222

Overige bebouwde terreinen

III.A.2

 

 

 

223

Overige zakelijke rechten op onroerende goederen

   

 

 

 

2231

Overige zakelijke rechten op onroerende goederen die volle eigendom zijn van de vereniging

III.A.1

 

 

 

 

2232

Overige zakelijke rechten op onroerende goederen

III.A.2

 

 

23.

Installaties, machines en uitrusting6

III.B

 

 

 

231

Installaties, machines en uitrusting die volle eigendom zijn van de vereniging

III.B.1

 

 

 

232

Overige installaties, machines en uitrusting

III.B.2

 

 

24.

Meubilair en rollend materieel6

III.C

 

 

 

241

Meubilair en rollend materieel die volle eigendom zijn van de vereniging

III.C.1

 

 

 

242

Overig meubilair en rollend materieel

III.C.2

 

 

25.

Vaste activa in leasing of op grond van soortgelijke rechten6

III.D

 

 

 

250

Terreinen en gebouwen

   

 

 

251

Installaties, machines en uitrusting

   

 

 

252

Meubilair en rollend materieel

   

 

26.

Overige materiële vaste activa6

III.E

 

 

 

261

Overige materiële vaste activa in volle eigendom van de vereniging

III.E.1

 

 

 

262

Overige materiële vaste activa

III.E.2

 

 

27.

Materiële activa in aanbouw en vooruitbetalingen6

III.F

 

 

28.

Financiële vaste activa

IV

 

 

 

280

Deelnemingen in verbonden vennootschappen

IV.A.1

 

 

 

 

2800

Aanschaffingswaarde

   

 

 

 

2801

Nog te storten bedragen (-)

   

 

 

 

2808

Geboekte meerwaarden

   

 

 

 

2809

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

 

281

Vorderingen op verbonden entiteiten

IV.A.2

 

 

 

 

2810

Vorderingen op rekening

   

 

 

 

2811

Te innen wissels

   

 

 

 

2812

Vastrentende effecten

   

 

 

 

2817

Dubieuze debiteuren

   

 

 

 

2819

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

 

282

Deelnemingen in vennootschappen waarmee een deelnemingsverhouding bestaat

IV.B.1

 

 

 

 

2820

Aanschaffingswaarde

   

 

 

 

2821

Nog te storten bedragen (-)

   

 

 

 

2828

Geboekte meerwaarden

   

 

 

 

2829

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

 

283

Vorderingen op vennootschappen waarmee een deelnemingsverhouding bestaat

IV.B.2

 

 

 

 

2830

Vorderingen op rekening

   

 

 

 

2831

Te innen wissels

   

 

 

 

2832

Vastrentende effecten

   

 

 

 

2837

Dubieuze debiteuren

   

 

 

 

2839

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

 

284

Andere aandelen

IV.C.1

 

 

 

 

2840

Aanschaffingswaarde

   

 

 

 

2841

Nog te storten bedragen (-)

   

 

 

 

2848

Geboekte meerwaarden

   

 

 

 

2849

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

 

285

Overige vorderingen

IV.C.2

 

 

 

 

2850

Vorderingen op rekening

   

 

 

 

2851

Te innen wissels

   

 

 

 

2852

Vastrentende effecten

   

 

 

 

2857

Dubieuze debiteuren

   

 

 

 

2859

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

 

288

Borgtochten betaald in contanten

IV.C.2

 

 

29.

Vorderingen op meer dan 1 jaar

V

 

 

 

290

Handelsvorderingen

V.A

 

 

 

 

2900

Handelsdebiteuren

   

 

 

 

2901

Te innen wissels

   

 

 

 

 

 

   

 

 

 

2906

Vooruitbetalingen8

   

 

 

 

2907

Dubieuze debiteuren

   

 

 

 

2909

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

 

291

Overige vorderingen

V.B

 

 

 

 

2910

Vorderingen op rekening

   

 

 

 

2911

Te innen wissels

   

 

 

 

2915

Niet-rentedragende vorderingen of gekoppeld aan een abnormaal lage rente

   

 

 

 

2916

Dubieuze debiteuren

   

 

 

 

2919

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

3.

Voorraden en bestellingen in uitvoering

   

 

30

Bevoorrading – Grondstoffen9

VI.A.1

 

 

 

300

Aanschaffingswaarde10

   

 

 

309

Geboekte waardeverminderingen (-)11

   

 

31.

Bevoorrading – Hulpstoffen9

VI.A.1

 

 

 

310

Aanschaffingswaarde10

   

 

 

319

Geboekte waardeverminderingen (-)11

   

 

32.

Goederen in bewerking9

VI.A.2

 

 

 

320

Aanschaffingswaarde

   

 

 

329

Geboekte waardeverminderingen (-)11

   

 

33.

Gereed product9

VI.A.3

 

 

 

330

Aanschaffingswaarde10

   

 

 

339

Geboekte waardeverminderingen (-)11

   

 

34.

Handelsgoederen9

VI.A.4

 

 

 

340

Aanschaffingswaarde10

   

 

 

349

Geboekte waardeverminderingen (-)11

   

 

35.

Onroerende goederen bestemd voor verkoop 9

VI.A.5

 

 

 

350

Aanschaffingswaarde10

   

 

 

359

Geboekte waardeverminderingen (-)11

   

 

36.

Vooruitbetalingen op voorraadinkopen

VI.A.6

 

 

 

360

Vooruitbetalingen

   

 

 

369

Geboekte waardeverminderingen (-)11

   

 

37.

Bestellingen in uitvoering12

VI.B

 

 

 

370

Aanschaffingswaarde

   

 

 

371

Toegerekende winst

   

 

 

379

Geboekte waardeverminderingen (-)13

   

4.

Vorderingen en schulden op ten hoogste één jaar

   

 

40.

Handelsvorderingen14

   

 

 

400

Handelsdebiteuren

VII.A

IX.C.115

 

 

401

Te innen wissels

VII.A

 

 

 

404

Te innen opbrengsten16

VII.A

 

 

 

406

Vooruitbetalingen17

VII.A

 

 

 

407

Dubieuze debiteuren

VII.A

 

 

 

409

Geboekte waardeverminderingen (-)

VII.A

 

 

41.

Overige vorderingen14

VII.B

 

 

 

410

 

   

 

 

411

Terug te vorderen BTW

   

 

 

412

Terug te vorderen belastingen en voorheffingen

   

 

 

 

4120 tot 4124

   

 

 

 

4125 tot 4127 Andere Belgische belastingen

   

 

 

 

4128

Buitenlandse belastingen

   

 

 

413

Te ontvangen subsidies

   

 

 

414

Te innen opbrengsten

   

 

 

415

Niet-rentedragende vorderingen of gekoppeld aan een abnormaal lage rente

   

 

 

416

Diverse vorderingen

   

 

 

417

Dubieuze debiteuren

   

 

 

418

Borgtochten betaald in contanten

   

 

 

419

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

42.

Schulden op meer dan één jaar die binnen het jaar vervallen18

 

IX. A

 

 

(zelfde onderverdeling als de rekening)19

   

 

43.

Financiële schulden

 

IX.B

 

 

430

Kredietinstellingen – Leningen op rekening met vaste termijn

 

IX.B.1

 

 

431

Kredietinstellingen – Promessen

 

IX.B.1

 

 

432

Kredietinstellingen – Acceptkredieten

 

IX.B.1

 

 

433

Kredietinstellingen – Schulden op rekening-courant20

 

IX.B.1

 

 

439

Overige leningen

 

IX.B.2

 

44.

Handelsschulden

   

 

 

440

Leveranciers

VII.A21

IX.C1

 

 

441

Te betalen wissels

 

IX.C.2

 

 

444

Te ontvangen facturen22

 

IX.C.1

 

45.

Schulden met betrekking tot belastingen, bezoldigingen en sociale lasten

   

 

 

450

Geraamd bedrag der belastingschulden

 

IX.E.1

 

 

 

4500 tot 4504

   

 

 

 

4505 tot 4507 Andere Belgische belastingen

   

 

 

 

4508

Buitenlandse belastingen

   

 

46.

Ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen

 

IX.D

 

48.

Overige schulden

 

IX.F

 

 

451

Te betalen BTW

 

IX.E.1

 

 

452

Te betalen belastingen en taksen

 

IX.E.1

 

 

 

4520 tot 4524

   

 

 

 

4525 tot 4527 Andere Belgische belastingen

   

 

 

 

4528

Buitenlandse belastingen

   

 

 

453

Ingehouden voorheffingen

 

IX.E.1

 

 

454

Rijksdienst voor Sociale Zekerheid

 

IX.E.2

 

 

455

Bezoldigingen

 

IX.E.2

 

 

456

Vakantiegeld

 

IX.E.2

 

 

459

Andere sociale schulden

 

IX.E.2

 

 

480

Vervallen obligaties en coupons

 

IX.F.1

 

 

483

Terug te betalen subsidies

   

 

 

488

Borgtochten ontvangen in contanten

 

IX.F.1

 

 

489

Andere diverse schulden

   

 

 

 

4890

Rentedragend

 

IX.F.2

 

 

 

4891

Niet-rentedragend of gekoppeld aan een abnormaal lage rente

 

IX.F.3

 

49.

Overlopende rekeningen

   

 

 

490

Over te dragen kosten

X

 

 

 

491

Verkregen opbrengsten

X

 

 

 

492

Toe te rekenen kosten

 

X

 

 

493

Over te dragen opbrengsten

 

X

 

 

499

Wachtrekeningen

 

X

5.

Geldbeleggingen en liquide middelen

   

 

50.

Geldbeleggingen andere dan aandelen, vastrentende effecten en termijndeposito's

VIII

 

 

 

500

Aanschaffingswaarde 23bis

   

 

 

509

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

51.

Aandelen

VIII

 

 

 

510

Aanschaffingswaarde

   

 

 

511

Nog te storten bedragen (-)

   

 

 

519

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

52.

Vastrentende effecten

VIII

 

 

 

520

Aanschaffingswaarde

   

 

 

529

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

53.

Termijndeposito's

VIII

 

 

 

530

Op meer dan één jaar

   

 

 

531

Op meer dan een maand en op ten hoogste één jaar

   

 

 

532

Op ten hoogste één maand

   

 

 

539

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

54.

Te incasseren vervallen waarden23

IX

 

 

55.

Kredietinstellingen24

IX

 

 

 

550 tot 559 Rekeningen geopend bij diverse instellingen, onder te verdelen in:

   

 

 

 

...0

Rekeningen-courant

   

 

 

 

...1

Uitgeschreven cheques (-)23

   

 

 

 

...9

Geboekte waardeverminderingen (-)

   

 

57.

Kassen

   

 

 

570 tot 577 Kassen-contanten

IX

 

 

 

578

Kassen-zegels

   

 

58.

Interne overboekingen

   

 

 

 

 

 

Overeenstemmende post uit het volledige schema van de jaarrekening

 

 

 

 

 

Kosten

Opbrengsten

6.

Kosten

 

 

 

60.

Handelsgoederen, grond- en hulpstoffen25

II.A

 

 

 

600

Aankopen van grondstoffen

II.A.1

 

 

 

601

Aankopen van hulpstoffen

II.A.1

 

 

 

602

Aankopen van diensten, werk en studies

II.A.1

 

 

 

603

Algemene onderaannemingen

II.A.1

 

 

 

604

Aankopen van handelsgoederen

II.A.1

 

 

 

605

Aankopen van onroerende goederen bestemd voor verkoop

II.A.1

 

 

 

608

Ontvangen kortingen, ristorno's en rabatten (-)26

II.A.1

 

 

 

609

Wijziging in de voorraad

II.A.2

 

 

 

 

6090

van grondstoffen

 

 

 

 

 

6091

van hulpstoffen

 

 

 

 

 

6094

van handelsgoederen

 

 

 

 

 

6095

van gekochte onroerende goederen, bestemd voor verkoop

 

 

 

61.

Diensten en diverse goederen

II.B

 

 

 

617

Uitzendpersoneel en personen die ter beschikking worden gesteld van de vereniging

 

 

 

 

618

Bezoldigingen, premies voor buitenwettelijke verzekeringen, ouderdoms- en overlevingspensioenen van bestuurders, zaakvoerders en werkende vennoten, die niet worden toegekend krachtens een arbeidscontract

 

 

 

62.

Bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen

II.C

 

 

 

620

Bezoldigingen en rechtstreekse sociale voordelen

 

 

 

 

 

6200

Bestuurders of zaakvoerders27

 

 

 

 

 

6201

Directiepersoneel

 

 

 

 

 

6202

Bedienden

 

 

 

 

 

6203

Arbeiders

 

 

 

 

 

6204

Andere personeelsleden

 

 

 

 

621

Werkgeversbijdragen voor sociale verzekeringen

 

 

 

 

622

Werkgeverspremies voor buitenwettelijke verzekeringen

 

 

 

 

623

Andere personeelskosten

 

 

 

 

624

Ouderdoms- en overlevingspensioenen

 

 

 

 

 

6240

Bestuurders of zaakvoerders27

 

 

 

 

 

6241

Personeel

 

 

 

63.

Afschrijvingen, waardeverminderingen en voorzieningen voor risico's en kosten

 

 

 

 

630

Afschrijvingen en waardeverminderingen op vaste activa toevoeging

II.D

 

 

 

 

6300

Afschrijvingen op oprichtingskosten

 

 

 

 

 

6301

Afschrijvingen op immateriële vaste activa

 

 

 

 

 

6302

Afschrijvingen op materiële vaste activa

 

 

 

 

 

6308

Waardeverminderingen op immateriële vaste activa

 

 

 

 

 

6309

Waardeverminderingen op materiële vaste activa

 

 

 

 

631

Waardeverminderingen op voorraden

II.E

 

 

 

 

6310

Toevoeging

 

 

 

 

 

6311

Terugneming (-)

 

 

 

 

632

Waardeverminderingen op bestellingen in uitvoering

II.E

 

 

 

 

6320

Toevoeging

 

 

 

 

 

6321

Terugneming (-)

 

 

 

 

633

Waardeverminderingen op handelsvorderingen op meer dan één jaar

II.E

 

 

 

 

6330

Toevoeging

 

 

 

 

 

6331

Terugneming (-)

 

 

 

 

634

Waardeverminderingen op handelsvorderingen op ten hoogste één jaar

II.E

 

 

 

 

6340

Toevoeging

 

 

 

 

 

6341

Terugneming (-)

 

 

 

 

635

Voorzieningen voor pensioenen en soortgelijke verplichtingen

II.F

 

 

 

 

6350

Toevoeging

 

 

 

 

 

6351

Besteding en terugneming (-)

 

 

 

 

636

Voorzieningen voor grote herstellingswerken en grote onderhoudswerken

II.F

 

 

 

 

6360

Toevoeging

 

 

 

 

 

6361

Besteding en terugneming (-)

 

 

 

 

637

Voorzieningen voor andere risico's en kosten

II.F

 

 

 

 

6370

Toevoeging

 

 

 

 

 

6371

Besteding en terugneming (-)

 

 

 

 

638

Voorzieningen voor terug te betalen subsidies en legaten en voor schenkingen met terugnemingsrecht

II.F

 

 

 

 

6380

Toevoeging

 

 

 

 

 

6381

Besteding en terugneming (-)

 

 

 

64.

Andere bedrijfskosten

II.G

 

 

 

640

Bedrijfsbelastingen

 

 

 

 

641

Minderwaarden op de courante realisatie van materiële vaste activa

 

 

 

 

642

Minderwaarden op de realisatie van handelsvorderingen

 

 

 

 

643

Schenkingen

 

 

 

 

 

6431

Schenkingen met terugnemingsrecht

 

 

 

 

 

6432

Schenkingen zonder terugnemingsrecht

 

 

 

 

644-648

Diverse bedrijfskosten

 

 

 

 

649

Als herstructureringskosten geactiveerde bedrijfskosten (-)

 

 

 

65.

Financiële kosten

V

 

 

 

650

Kosten van schulden

V.A

 

 

 

 

6500

Rente, commissies en kosten verbonden aan schulden

 

 

 

 

 

6501

Afschrijving van kosten bij uitgifte van leningen en van disagio

 

 

 

 

 

6502

Overige kosten van schulden

 

 

 

 

 

6503

Geactiveerde intercalaire interesten (-)

 

 

 

 

651

Waardeverminderingen op vlottende activa27

V.B

 

 

 

 

6510

Toevoeging

 

 

 

 

 

6511

Terugneming (-)

 

 

 

 

652

Minderwaarden op verwezenlijking van vlottende activa28

V.C

 

 

 

653

Discontokosten op vorderingen

V.C

 

 

 

654

Wisselresultaten28

V.C

 

 

 

655

Resultaten uit de omrekening van vreemde valuta29

V.C

 

 

 

656

Voorzieningen van financiële aard

V.C

 

 

 

 

6560

Toevoeging

 

 

 

 

 

6561

Besteding en terugneming (-)

 

 

 

 

657-659

Diverse financiële kosten

V.C

 

 

66.

Uitzonderlijke kosten

VIII

 

 

 

660

Uitzonderlijke afschrijvingen en waardeverminderingen (toevoeging)

VIII.A

 

 

 

 

6600

op oprichtingskosten

 

 

 

 

 

6601

op immateriële vaste activa

 

 

 

 

 

6602

op materiële vaste activa

 

 

 

 

661

Waardeverminderingen op vaste financiële activa (toevoeging)

VIII.B

 

 

 

662

Voorzieningen voor uitzonderlijke risico's en kosten

VIII.C

 

 

 

 

6620

Toevoeging

 

 

 

 

 

6621

Bestedingen (-)

 

 

 

 

663

Minderwaarden op de realisatie van vaste activa

VIII.D

 

 

 

664-668

Overige uitzonderlijke kosten

VIII.E

 

 

 

669

Uitzonderlijke kosten als herstructureringskosten opgenomen onder de activa (-)

 

 

 

67.

Belastingen

 

 

 

 

670

Inkomstenbelastingen

 

 

 

 

 

6701

Onroerende voorheffing

 

 

 

 

 

6702

Roerende voorheffing

 

 

 

 

 

6703

Overige inkomstenbelastingen

 

 

 

 

671

Jaarlijkse taks tot vergoeding van de successierechten

 

 

 

69.

Resultaatverwerking

 

 

 

 

690

Overgedragen negatief resultaat van het vorig boekjaar

 

 

 

 

691

Overboeking naar de bestemde fondsen

 

 

 

 

693

Over te dragen positief resultaat

 

 

7.

Opbrengsten

 

 

 

70.

Omzet

 

LA

 

 

700-707

Verkopen en dienstprestaties

 

 

 

 

708

Toegekende kortingen, ristorno's en rabatten (-)29

 

 

 

71.

Wijziging in de voorraad en bestellingen in uitvoering

 

I.B

 

 

712

In de voorraad goederen in bewerking

 

 

 

 

713

In de voorraad gereed product

 

 

 

 

715

In de voorraad onroerende goederen bestemd voor verkoop

 

 

 

 

717

In de bestellingen in uitvoering

 

 

 

 

 

7170

Aanschaffingswaarde

 

 

 

 

 

7171

Toegerekende winst

 

 

 

72.

Geproduceerde vaste activa I.C

 

 

 

73

Lidgeld, schenkingen, legaten en subsidies30

 

I.D

 

 

730

Lidgeld (stortingen) werkelijke leden

 

 

 

 

731

Lidgeld (stortingen) toegetreden leden

 

 

 

 

732

Schenkingen zonder terugnemingsrecht (+/-)

 

 

 

 

733

Schenkingen met terugnemingsrecht (+/-)

 

 

 

 

734

Legaten zonder terugnemingsrecht (+/-)

 

 

 

 

735

Legaten met terugnemingsrecht (+/-)

 

 

 

 

736

Kapitaal- en intrestsubsidie.

 

 

 

 

737

Exploitatiesubsidies

 

 

 

 

738

Compenserende bedragen ter vermindering van de loonkost

 

 

 

74.

Overige bedrijfsopbrengsten

 

I.E

 

 

740

 

 

 

 

 

741

Meerwaarden op de courante realisatie van materiële vaste activa

 

 

 

 

742

Meerwaarden op de realisatie van handelsvorderingen

 

 

 

 

743-749

Diverse bedrijfsopbrengsten

 

 

 

75.

Financiële opbrengsten

 

I.E

 

 

750

Opbrengsten uit financiële vaste activa

 

IV.A

 

 

751

Opbrengsten uit vlottende activa31

 

IV.B

 

 

752

Meerwaarden op de realisatie van vlottende activa31

 

IV.B

 

 

753

 

 

 

 

 

754

Wisselresultaten32

 

IV.C

 

 

755

Resultaten uit de omrekening van vreemde valuta32

 

IV.C

 

 

756-759

Diverse financiële opbrengsten

 

IV.C

 

76.

Uitzonderlijke opbrengsten

 

VII

 

 

760

Terugneming van afschrijvingen en waardeverminderingen

 

VII.A

 

 

7600

op immateriële vaste activa

 

 

 

 

7601

op materiële vaste activa

 

 

 

 

761

Terugneming van waardeverminderingen op financiële vaste activa

 

VII.B

 

 

762

Terugneming van voorzieningen voor uitzonderlijke risico's en kosten

 

VII.C

 

 

763

Meerwaarden op de realisatie van vaste activa

 

VII.D

 

 

764-769

Overige uitzonderlijke opbrengsten

 

VII.E

 

79.

Resultaatverwerking

 

 

 

 

790

Overgedragen positief resultaat van het vorige boekjaar

 

 

 

 

791

Onttrekking aan de bestemde fondsen

 

 

 

 

792

Onttrekking aan de fondsen van de vereniging

 

 

 

 

793

Over te dragen negatief resultaat

 

 

                 

 

0.

NIET IN DE BALANS OPGENOMEN RECHTEN EN VERPLICHTINGEN33 34

 

 

00.

Zekerheden door derden gesteld voor rekening van de vereniging

 

 

 

000

Crediteuren van de vereniging, houders van door derden gestelde zekerheden

 

 

 

001

Derden, stellers van zekerheden voor rekening van de vereniging

 

 

01.

Persoonlijke zekerheden voor rekening van derden

 

 

 

010

Debiteuren wegens verplichtingen uit wissels in omloop

 

 

 

011

Crediteuren wegens verplichtingen uit wissels in omloop

 

 

 

 

0110  Door de vereniging geëndosseerde, overgedragen wissels

 

 

 

 

 

0111  Andere verplichtingen uit wissels in omloop

 

 

 

 

012

Debiteuren wegens andere persoonlijke zekerheden

 

 

 

013

Crediteuren wegens andere persoonlijke zekerheden

 

 

02.

Zakelijke zekerheden gesteld op eigen activa

 

 

 

020

Crediteuren van de vereniging, houders van zakelijke zekerheden

 

 

 

021

Zakelijke zekerheden voor eigen rekening

 

 

 

022

Crediteuren van derden, houders van zakelijke zekerheden

 

 

 

023

Zakelijke zekerheden voor rekening van derden

 

 

03.

Ontvangen zekerheden

 

 

 

032

Ontvangen zekerheden

 

 

 

033

Zekerheidstellers

 

 

04.

Goederen en waarden gehouden door derden in hun naam, maar ten bate en voor risico van de vereniging

 

 

 

040

Derden, houder in hun naam, maar voor risico en ten bate van de vereniging, van goederen en waarden

 

 

 

041

Goederen en waarden gehouden door derden in hun naam, maar ten bate en voor risico van de vereniging

 

 

05.

Verplichtingen tot aan- en verkoop van vaste activa

 

 

 

050

Verplichtingen tot aankoop

 

 

 

051

Crediteuren van verplichtingen tot aankoop

 

 

 

052

Debiteuren wegens verplichtingen tot verkoop

 

 

 

053

Verplichtingen tot verkoop

 

 

06.

Termijnovereenkomsten

 

 

 

060

Op termijn gekochte handelsgoederen – te ontvangen

 

 

 

061

Crediteuren wegens op termijn gekochte handelsgoederen

 

 

 

062

Debiteuren wegens op termijn verkochte handelsgoederen

 

 

 

063

Op termijn verkochte handelsgoederen – te leveren

 

 

 

064

Op termijn gekochte deviezen – te ontvangen

 

 

 

065

Crediteuren wegens op termijn gekochte deviezen

 

 

 

066

Debiteuren wegens op termijn verkochte deviezen

 

 

 

067

Op termijn verkochte deviezen – te leveren

 

 

07.

Goederen en waarden van derden gehouden door de vereniging

 

 

 

070

Gebruiksrechten op lange termijn

 

 

 

 

0700  Op terreinen en gebouwen

 

 

 

 

 

0701  Op installaties, machines en uitrusting

 

 

 

 

 

0702  Op meubilair en rollend materieel

 

 

 

 

071

Crediteuren wegens huurgelden en vergoedingen

 

 

 

072

Goederen en waarden van derden in bewaring, in consignatie of in bewerking gegeven

 

 

 

073

Committenten en deponenten van goederen en waarden

 

 

 

074

Goederen en waarden gehouden voor rekening of ten bate en voor risico van derden

 

 

 

075

Crediteuren wegens goederen en waarden gehouden voor rekening van derden of ten bate en voor risico van derden

 

 

09.

Diverse rechten en verplichtingen

 

 

1

Uit te splitsen tussen, enerzijds, het beginvermogen, met name het vermogen van de vereniging op de eerste dag van het eerste boekjaar waarvoor de bepalingen van dit besluit gelden, en, anderzijds, de permanente financiering, met name de schenkingen, legaten en subsidies die uitsluitend bestemd zijn om duurzaam bij te dragen tot de activiteit van de vereniging.

2

Inclusief de terugneming van waardeverminderingen bepaald in artikel 100 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

3

Enkel de terugneming van waardeverminderingen bepaald in artikel 100 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

4

Uit te splitsen per categorie van risico's en lasten opgesomd in artikel 54, litt c) van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

5

De afschrijvingen op oprichtingskosten worden geboekt op het credit van de betrokken rekeningen of op subrekeningen daarvan.

6

Bij deze rekening of bij de onderverdelingen ervan in het rekeningenstelsel van de onderneming horen de volgende subrekeningen:

1°

aanschaffingswaarde,

2°

geboekte meerwaarden,

3°

geboekte afschrijvingen of waardeverminderingen, met respectievelijk 0, 8 en 9 als laatste cijfer van het nummer van de subrekening.

De ondernemingen mogen evenwel de geboekte meerwaarden, afschrijvingen en waardeverminderingen groeperen in rekeningen met respectievelijk als nummer 218 en 219, 228 en 229, 238 en 239, 248 en 249, 258 en 259, 268 en 269, 278 en 279. In dat geval moeten in die rekeningen de soorten van activa waarop de meerwaarden, afschrijvingen en waardeverminderingen betrekking hebben, afzonderlijk worden vermeld volgens de onderscheidingen, bepaald in het rekeningenstelsel van de onderneming.

Wat betreft de immateriële vaste activa is het 2° hierboven niet van toepassing.

7

Deze rekening is alleen te gebruiken wanneer terreinen en gebouwen niet kunnen worden onderscheiden, of wanneer, onder meer voor de afschrijvingen, geen onderscheid wordt gemaakt.

8

Andere dan deze die kunnen worden toegerekend aan de rekeningen 213, 27 en 360.

9

De onderverdeling van deze rekening in functie van de aanschaffingswaarde en de geboekte waardeverminderingen mag worden vervangen door een onderverdeling op basis van andere criteria (soorten van grondstoffen, hulpstoffen, gereed product, handelsgoederen of goederen, hun ligplaats of bestemming, enz.). In dat geval moeten voor elke uitsplitsing de volgende subrekeningen worden aangelegd:

1°

aanschaffingswaarde,

2°

geboekte waardeverminderingen,

met respectievelijk 0 en 9 als laatste cijfer van nummer van de subrekening.

10

Of marktprijs wanneer deze laatste lager is.

11

Artikel 70 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

12

De onderverdeling van rekening 37 in de subrekeningen 370, 371 en 379 mag worden vervangen door een onderverdeling met – voor iedere bestelling – vermelding van de aanschaffingswaarde, de toegerekende winst en de geboekte waardeverminderingen.

13

Artikel 72 van het koninklijk besluit van 30 januari 2001 tot uitvoering van het Wetboek van vennootschappen.

14

De vorderingen op meer dan 1 jaar of het gedeelte van de vorderingen dat binnen het jaar vervalt, moeten slechts op het einde van het boekjaar op deze rekeningen worden overgeboekt.

15

Klantenrekeningen met creditsaldo.

16

De te innen opbrengsten mogen eveneens worden geboekt als uitsplitsing van rekening “400 Handelsdebiteuren” of toegevoegd worden bij de klantenrekeningen.

17

Andere dan deze die op de rekeningen 213, 27 en 360 worden geboekt.

18

De schulden op meer dan 1 jaar of het gedeelte van de schulden dat binnen het jaar vervalt, moeten slechts op het einde van het boekjaar op deze rekeningen worden overgeboekt.

19

Deze rekening wordt normaal enkel aan het einde van het boekjaar gebruikt. De tegenboeking wordt bij het begin van de volgende periode verricht.

20

Deze rekening wordt normaal enkel aan het einde van het boekjaar gebruikt. De tegenboeking wordt bij het begin van de volgende periode verricht.

21

Leveranciersrekeningen met debetsaldo.

22

De te ontvangen facturen mogen eveneens worden geboekt als uitsplitsing van rekening “440 Leveranciers” of worden toegevoegd aan de leveranciersrekeningen.

23

De vervallen effecten die aan een kredietinstelling ter incasso worden overgemaakt, mogen eveneens worden geboekt op de rekening 55 “Kredietinstellingen”.

23bis

De benaming van de rekening 500 kan worden aangepast of de rekening 500 kan worden onderverdeeld in functie van de aard van de geldbeleggingen zelf.

24

Als het saldo van een rekening-courant aan het einde van het boekjaar in het voordeel is van de kredietinstelling, dan wordt dit saldo normaal op deze datum overgeboekt op rekening “433 Kredietinstellingen – Schulden op rekening-courant”. De tegenboeking wordt bij het begin van de volgende periode verricht.

25

De onderverdeling van deze rekening in een rekening aankopen enerzijds en een rekening wijziging in de voorraad anderzijds, mag worden vervangen op basis van andere criteria (soorten grondstoffen, hulpstoffen, handelsgoederen of goederen, enz.). In dat geval moeten voor elke uitsplitsing, subrekeningen worden aangelegd voor de aankopen enerzijds, de wijziging in de voorraad anderzijds, met respectievelijk 0 en 9 als laatste cijfer van het nummer van de subrekening. Dergelijke onderverdeling moet overeenstemmen met deze toegepast in klasse 3.

26

De kortingen, ristorno's en rabatten op aankopen mogen ook worden geboekt op subrekeningen van de aankooprekeningen: de kortingen, ristorno's en rabatten verkregen op welbepaalde aankopen mogen evenwel rechtstreeks op de betrokken aankooprekeningen worden geboekt.

27

Vorderingen (andere dan handelsvorderingen), geldbeleggingen, liquide middelen.

28

Behalve wanneer deze wisselresultaten of de resultaten uit de omrekening van vreemde valuta op specifieke wijze verband houden met andere posten van de resultatenrekening en op grond daarvan eraan worden toegerekend.

29

De kortingen, ristorno's en rabatten op verkopen mogen ook worden geboekt op subrekeningen van de verkooprekeningen; de kortingen, ristorno's en rabatten toegekend voor welbepaalde verkopen mogen evenwel rechtstreeks worden geboekt op de betrokken verkooprekeningen.

30

De vereniging mag via een onderverdeling een onderscheid maken tussen de schenkingen die de schenker recht geven op een fiscale aftrek.

31

Andere vorderingen dan handelsvorderingen, geldbeleggingen, liquide middelen.

32

Behalve wanneer deze wisselresultaten of de resultaten uit de omrekening van vreemde valuta op specifieke wijze verband houden met andere posten van de resultatenrekening en op grond daarvan eraan worden toegerekend. Kosten Opbrengsten

33

De verenigingen kunnen voor de nummering van deze rekeningen, ook de klassen 8 of 9 of bepaalde rekeningen van deze klassen gebruiken, waarbij de volgorde en de indeling dezelfde moeten zijn als hier aangegeven.

34

Op de rekeningen van klasse 0 worden alleen die rechten en verplichtingen geboekt die niet op de rekeningen van de klassen 1 tot 5 moeten worden opgenomen.

             
  • 1Opgeheven door het Koninklijk besluit van 21 oktober 2018 tot uitvoering van de artikelen III.82 tot en met III.95 van het wetboek van Economisch recht.

Afdeling II. Bepaling van de inhoud van sommige rekeningen

00 Zekerheden door derden gesteld voor rekening van de vereniging 
Op deze rekening worden de zakelijke en persoonlijke zekerheden geboekt die door derden ten behoeve van de crediteuren van de vereniging zijn gesteld, als waarborg voor de voldoening van actuele of potentiële schulden of verplichtingen die de vereniging jegens hen heeft aangegaan.

01 Persoonlijke zekerheden voor rekening van derden 
Op deze rekening worden de persoonlijke zekerheden geboekt die door de vereniging ten behoeve van derden zijn gesteld of onherroepelijk beloofd als waarborg voor de voldoening van actuele of potentiële schulden en verplichtingen die ze hebben aangegaan jegens andere schuldeisers dan de vereniging zelf.
De wisselverplichtingen zijn die welke voor de vereniging voortvloeien uit door haar getrokken, geëndosseerde of voor aval getekende wissels in omloop, met uitzondering van de door de vereniging getrokken bankaccepten.

02 Zakelijke zekerheden gesteld op eigen activa 
Op deze rekening worden de zakelijke zekerheden geboekt waarmee de vereniging haar eigen activa heeft bezwaard of die ze onherroepelijk heeft beloofd voor de voldoening van actuele of potentiële schulden of verplichtingen van zichzelf of derden.
In de rekeningen 021 en 023 betreffende de zekerheidstellingen moet, in voorkomend geval, een onderscheid worden gemaakt tussen de soorten van bezwaarde activa.

03 Ontvangen zekerheden 
Op deze rekening worden de zakelijke of persoonlijke zekerheden geboekt die de vereniging heeft ontvangen voor de voldoening van actuele of potentiële schulden en verplichtingen die derden jegens haar hebben aangegaan, met uitzondering van de zekerheidstellingen en borgtochten in contanten.

04 Goederen en waarden gehouden door derden in hun naam, maar ten bate en op risico van de vereniging 
Op deze rekening worden de goederen en waarden geboekt die ten opzichte van derden aan een ander toebehoren en waarvan de vereniging het risico draagt, maar er tevens de opbrengsten uit int – zoals de overeenkomsten tot het houden van een deelneming – indien deze goederen en waarden niet in de balans mogen worden opgenomen.

05 Verplichtingen tot aan- en verkoop van vaste activa 
Op deze rekening worden als verplichtingen tot aankoop geboekt, de geplaatste bestellingen en de verplichtingen met optie van derden, en als verplichtingen tot verkoop, de ontvangen bestellingen en de opties die aan derden op bezittingen van de vereniging zijn verleend.
De verplichtingen tot aankoop, evenals de verplichtingen tot verkoop die tot de gewone bedrijfsuitoefening van de vereniging behoren en haar vermogen of resultaat niet aanmerkelijk beïnvloeden, moeten niet worden geboekt.

06 Termijnovereenkomsten 
Op deze rekening worden in de daartoe aangelegde rekeningen enerzijds de koopovereenkomsten op termijn en anderzijds de verkoopovereenkomsten op termijn betreffende goederen en vreemde deviezen geboekt, alsmede de daartegenover staande betalingsverplichtingen en vorderingen.

07 Goederen en waarden van derden gehouden door de vereniging 
Op deze rekening worden in afzonderlijke rekeningen geboekt:

  1. de gebruiksrechten op lange termijn betreffende goederen die aan derden toebehoren en de daartegenover staande verplichtingen, voorzover deze rechten en verplichtingen niet in de balans worden vermeld;
  2. de goederen en waarden van derden die aan de vereniging in bewaring, in consignatie of in bewerking zijn gegeven, alsmede de daartegenover staande verplichtingen jegens deponenten en committenten;
  3. de goederen en waarden die de vereniging uit anderen hoofde voor rekening of ten bate en op risico van derden onder zich houdt, alsook de daartegenover staande verplichtingen.
Coordinated on
06-11-2018
Coordinated on
6 november 2018
This legal text is unofficial.

Inhoudstafel

  • Deel I. Regels betreffende de boekhouding en de jaarrekening van de VZW's, de stichtingen en de IVZW's bedoeld in de art. 17, § 3, 37, § 3 of 53, § 3 van de wet van 27 juni 1921 betreffende de VZW's, de IVZW's en de stichtingen
  • Deel II. ...
  • Deel III. Regels betreffende de openbaarmaking van de jaarrekening
  • Deel IV. Diverse en overgangsbepalingen
  • Bijlage Minimumindeling van een algemeen rekeningenstelsel

CBN - CNC
City Atrium
Vooruitgangstraat 50 - 8ste verd.
1210 Brussel

Contact
Tel +32 (0)2 221 83 00
Email cnc-cbn@cnc-cbn.be

Footer menu NL

  • Organisatie
  • Vacatures

2018 © CNC-CBN

Created by dazzle